1. Konsultacja dietetyczna (I wizyta)

Przebieg: Konsultacja dietetyczna ma formę luźnej rozmowy. W jej trakcie przeprowadzany jest obszerny wywiad żywieniowo-zdrowotny, którego cel to poznanie nawyków żywieniowych oraz indywidualnego stylu życia. Zadawane przez dietetyka pytania dotyczą m.in. rodzaju stosowanej diety, wyboru produktów spożywczych, częstości spożywania posiłków oraz napojów, najczęstszych dań obecnych w menu, lubianych i nielubianych produktów, a także obserwowanych dolegliwości trawiennych. Ponadto odnoszą się do aktualnego stanu zdrowia, trybu pracy, poziomu aktywności fizycznej, oraz umiejętności kulinarnych. Podczas wizyty wykonywane są pomiary masy ciała, obwodu pasa i bioder.

 

Ważnym elementem pierwszej konsultacji jest poznanie celu pacjenta, oraz wspólne zaplanowanie jego realizacji. Omawiane są założenia indywidualnie dopasowanego po potrzeb organizmu, preferencji kulinarnych, możliwości czasowych jadłospisu, częstotliwość spotkań kontrolnych, a także szacowany czas całego procesu.

 

 

Kto powinien skorzystać?

Do współpracy z naszym dietetykiem zapraszamy osoby, które:

- chcą zmienić swoje nawyki żywieniowe, nauczyć się zdrowo jeść i komponować posiłki,

- chcą zdrowo schudnąć bez efektu jojo,

- chcą wzmocnić efekty zabiegów medycyny estetycznej,

- są aktywne fizyczne i potrzebują dopasować dietę do wyższego zapotrzebowania kalorycznego,

- wymagają dopasowania diety do jednostki chorobowej m.in. zmagają się z wysokim poziomem cholesterolu (miażdżyca), insulinoopornością, chorobami tarczycy, chorobą wrzodową, zgagą, refluksem, nadciśnieniem tętniczym, osteoporozą, PCOS, zaparciami,

- chcą naturalnie wzmocnić odporność za pomocą pełnowartościowej diety.

 

Korzyści:

Po konsultacji u dietetyka można oczekiwać:

- ogólnej oceny sposobu żywienia,

- wskazania błędów żywieniowych,

- wskazówek żywieniowych do wprowadzenia od zaraz,

- odpowiedzi na nurtujące pytania,

- motywacji do zmiany.

 

Jak przygotować się do pierwszej wizyty u dietetyka?

1. Spisz na kartce wszystkie spożywane pokarmy i napoje z ostatnich 2-3 dni, wraz z orientacyjną godziną ich konsumpcji. Opisując posiłki stosuj miary domowe np. łyżka, kromka, najlepiej wraz ze szczegółami (gruba kromka pieczywa, posmarowana cienko masłem, średni plaster szynki wieprzowej; ¼ szklanki mleka do kawy i 1 płaska łyżeczka cukru).Nie zapomnij o przekąskach.

2. Spisz wszystkie przyjmowane przez leki oraz suplementy diety, a także choroby jakie zostały u Ciebie stwierdzone.

3. Zastanów się i zapisz, jakich produktów nie lubisz jeść, a także żywność i potrawy, bez których nie wyobrażasz sobie codziennego menu.

4. Jeśli w ciągu ostatnich miesięcy wykonywane były u Ciebie badania laboratoryjne z krwi, zabierz ze sobą wyniki. Wartościowe dla dietetyka są wyniki cholesterolu (lipidogram), hormonów tarczycy, cukru i insuliny itp.

5. Na wizytę załóż lekkie ubranie i zrezygnuj z rajstop.

6. Na 3 godziny przed nie jedz posiłku, nie pij też dużej ilości wody, gdyż sztucznie zawyży to Twoją masę ciała.

 

2. Wizyta kontrolna

Wizyty kontrolne odbywają się co 3-4 tygodnie, lub częściej, w zależności od indywidualnych potrzeb pacjenta. Spotkania to czas na zadanie pytań, jakie pojawiły się od czasu poprzedniej wizyty, oraz analizę dotychczasowych efektów (w tym kontrola masy ciała). Ustalane są kolejne drobne cele, omawiane napotkane trudności, sukcesy i samopoczucie. Z wizyty pacjent wychodzi zmotywowany do dalszej pracy i z drobnym zadaniem do wykonania.

 

3. Plan żywieniowy

Plan żywieniowy to indywidualnie rozpisany jadłospis na 7 dni. Kaloryczność, zawartość białka, tłuszczów i węglowodanów jest dopasowana do potrzeb organizmu. Jadłospis zawiera listę składników użytych w planie, co ułatwia robienie zakupów.

 

Do planu dołączone są zalecenia żywieniowe, a w razie potrzeby także wskazówki odnośnie suplementacji.

 

Jak wygląda jadłospis?

Jadłospis składa się 3-5 pysznych i prostych do wykonania posiłków (ilość ustalana podczas konsultacji wstępnej) rozpisanych na 7 dni w tygodniu. Do każdego dania dołączona jest lista składników (ilość podana w gramach) niezbędnych do jego przygotowania, oraz przepis. Tygodniowy jadłospis jest do powtarzania przez miesiąc.

 

Posiłki w planie są dopasowane do smaków pacjenta, możliwości czasowych i kulinarnych, a także jednostki chorobowej.

 

Jadłospis wysyłany jest drogą mailową w ciągu 10 dni roboczych od dnia konsultacji.

 

 

 

 

 

Dietetyka

Wróć

© 2018 by Internetnowy